Home » Το Σχολείο μας

Το Μουσικό Σχολείο Ρόδου ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 1993 ύστερα από πρόταση της καλλιτεχνικής επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας την οποία έκανε αποδεκτή ο τότε δήμαρχος Ρόδου Μ. Κόκκινος.

Τοποθεσία Μουσικού Σχολείου Ρόδου

loading map - please wait...

Τοποθεσία Μουσικού Σχολείου Ρόδου 36.386517, 28.199801

Οι αντιδράσεις όπως ήταν φυσικό πολλές και ποικίλες. Δυσπιστία, καχυποψία, αδιαφορία, εχθρότητα από ορισμένους γι’ αυτό το καινούργιο σχολείο. Όμως, μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα υπήρξαν ορισμένοι που πίστεψαν στο νέο θεσμό και τον στήριξαν στα πρώτα του βήματα. Ανάμεσά τους, ο τότε δημοτικός σύμβουλος Μ. Μπαλάνος, ο πρώτος ίσως που πίστεψε στο σχολείο, ο τότε Διευθυντής Β΄θμιας Εκπαίδευσης Α. Μαρίνος, οι γονείς των 28 παιδιών με τα οποία ξεκίνησε το σχολείο, καθώς και το τότε ολιγομελές προσωπικό του σχολείου: ο Διευθυντής Ν. Ζερβός και οι καθηγητές Π. Γιαννακίτσα (φιλόλογος), Θ. Τσιμπούρη (πιάνο), Ε. Χατζηνικολάου (πιάνο), Κ. Λουκάς (μαθηματικός) και για συμπλήρωση ωραρίου οι Β. Κατταβενάκης (μουσικός), Η. Αναστασιάδης (λύρα), Σ. Περσελής (λύρα), Γ. Παραγυιός (λύρα), Ε. Σταθά (πιάνο), Ι. Δερμιτζάκης (βιολί).

Το σχολείο αντιμετώπισε πρόβλημα στέγασης. Για λίγες μέρες στεγάστηκε στο Ροδίνι στο εκεί δημοτικό κατάστημα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο 6ο Γυμνάσιο Ρόδου (οικοκυρική). Λόγω των αντιδράσεων του συλλόγου γονέων του 6ου Γυμνασίου το σχολείο μεταφέρθηκε στο «Θέρμαι». Ο Διευθυντής της Τουριστικής Σχολής Α. Στάμος προσπάθησε να βοηθήσει όσο του επέτρεπαν οι αντιδράσεις που υπήρξαν από διάφορες πλευρές.

Στο μεταξύ το σχολείο έφτασε στο δεύτερο χρόνο της λειτουργίας του. Διευθυντής Β΄θμιας Εκπαίδευσης είναι τότε ο Α. Μαυρόπουλος, που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Τη δεύτερη χρονιά το σχολείο λειτουργεί με 3 τμήματα, 2 στην Α΄ Γυμνασίου (49 μαθητές) και 1 στη Β΄ Γυμνασίου (25 μαθητές). Ωστόσο, το πρόβλημα της στέγης συνεχίζεται. Οι αίθουσες που είχαν παραχωρηθεί στο «Θέρμαι» δεν επαρκούν και οι καθηγητές αναγκάζονται πολλές φορές να κάνουν μάθημα στα μαγειρεία ή και στο προαύλιο όταν ο καιρός το επιτρέπει. Το προσωπικό αυτή τη χρονιά εκτός από τον Διευθυντή κ. Ζερβό είναι οι καθηγητές Μ. Παυλίδου, Μ. Σωτηράκη (φιλόλογοι), Κ. Λουκάς (μαθηματικός), Η. Χατζηνικολάου (φυσικός), Γ. Συντιχάκη (γερμανικών) και ως μουσικοί οι Θ. Τσιμπούρη, Ε. Σταθά, Ε. Βολονάκη, Α. Σαντορινιού, Ε. Ιωαννίδου, Β. Κατταβενάκης, Π. Κουβαράς, Η. Αναστασιάδης, Σ. Περσελής, Γ. Παραγυιός, Γ. Κώτης, Σ. Χατζηνικολάου, Χατζήπαπας (θέατρο), Θ. Αθανασόπουλος (καλλιτεχνικά).

Τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του για πρώτη φορά το σχολείο λειτουργεί με κάποια άτομα μόνιμο προσωπικό. Είναι οι μουσικοί Β. Κατταβενάκης (θεωρητικά), Θ. Τσιμπούρη (πιάνο), Ε. Χατζηνικολάου (πιάνο). Το πρόβλημα στέγασης λύνεται προσωρινά με τη μεταφορά του σχολείου στο «Γκολφ» Αφάντου το οποίο προσφέρει ο Ε.Ο.Τ. για τη λειτουργία του σχολείου μετά από συντονισμένες ενέργειες του Νομάρχη Ι. Παρασκευά, του Διευθυντή του σχολείου Ν. Ζερβού, του προέδρου του συλλόγου γονέων Γ. Σταυρίδη και του Διευθυντή της ΑΣΤΕΡ Α. Στάμου, καθώς και του Διευθυντή του Ε.Ο.Τ. Καστελλοριζιού. Παράλληλα ξεκινά η ανέγερση του νέου σχολείου στην περιοχή Ασγούρου σε έκταση του Δημοσίου που παραχωρήθηκε γι’ αυτόν το σκοπό. Το σχολείο αυτήν τη χρονιά λειτουργεί με πλήρες Γυμνάσιο ως εξής: A΄ Γυμνασίου / 1 τμήμα (30 μαθητές), Β΄ Γυμνασίου / 2 τμήματα (42 μαθητές), Γ΄ Γυμνασίου / 1 τμήμα (25 μαθητές). Τη χρονιά αυτή το σχολείο συμμετέχει στον 1ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό μουσικής όπου αποσπά το Β΄ πανελλήνιο βραβείο στη βυζαντινή χορωδία και σε επίπεδο νήσων Αιγαίου, το Α΄ βραβείο στο πιάνο και Α΄ έπαινο στην ευρωπαϊκή χορωδία.

Κατά την 4η χρονιά λειτουργίας του (σχολικό έτος 1996-1997) ιδρύεται το Μουσικό Λύκειο που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης ενότητας του Μουσικού Σχολείου (Γυμνάσιο, Λύκειο), ενώ παράλληλα η θεμελίωση του νέου σχολείου, που γίνεται από το Νομάρχη Ι. Παρασκευά, δίνει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του σχολείου. Το έργο που επιτελείται αρχίζει να πείθει και τους πιο δύσπιστους και οι υποστηρικτές του σχολείου αυξάνονται.
Το Σεπτέμβρη του 1997 το σχολείο μεταφέρθηκε στο νέο κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή Ασγούρου. Το κτίριο στοίχισε 750.000.000 και το 75% της χρηματοδότησης καλύφθηκε από κοινοτικά κονδύλια. Στο 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό μουσικής για τα σχολεία που έγινε το Δεκέμβρη του 1997 το σχολείο απέσπασε 4 πανελλήνια πρώτα βραβεία στους εξής τομείς: 1) βυζαντινή χορωδία, 2) παραδοσιακή χορωδία – ορχήστρα, 3) παραδοσιακά όργανα (βιολί, καρπάθικη λύρα), καθώς και Β΄ πανελλήνιο βραβείο στο παραδοσιακό τραγούδι.

Στο σχολείο, σήμερα, 16 ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυσή του, λειτουργούν πλέον 12 τμήματα: 8 στο Γυμνάσιο και 4 στο Λύκειο, με σύνολο μαθητών 231 παιδιά και 68 καθηγητές.